Skip to main content

Χειρουργική της εγκύου

Η 1 στις 60 εγκύους μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε πάθηση, από οξεία σκωληκοειδίτιδα έως ένα ατύχημα και από αιμορροϊδοπάθεια έως σοβαρές ογκολογικές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση η αγωνία για τη γυναίκα και το περιβάλλον της είναι διπλή καθώς πρέπει να προστατευτεί η ίδια αλλά και το παιδί. Στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, έχουμε το μεγαλύτερο μαιευτικό τμήμα και ένα εξαιρετικά έμπειρο τμήμα γενικής χειρουργικής που θα είναι κοντά στην εγκυμονούσα γυναίκα σε κάθε περίπτωση.

 

Η εγκυμοσύνη είναι το πιο φυσιολογικό γεγονός της ζωής μας αλλά δεν παύει να δημιουργεί αγωνία, άγχος και φόβο για την πιθανότητα να συμβεί κάτι απροσδόκητο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία της μητέρας και του παιδιού έρχεται από την αναβολή. Η έγκυος γυναίκα μπορεί να αναβάλει εξετάσεις οι οποίες δεν αφορούν την εγκυμοσύνη και αντίστοιχα να καθυστερήσει τη θεραπεία άλλων προβλημάτων. Επίσης, οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κάνουν την κλινική εξέταση πιο δύσκολη, κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις αλλάζουν λόγω της εγκυμοσύνης ενώ πολλές απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονικές και ακτινογραφίες απλά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι πρέπει να απομονώνεται η έγκυος γυναίκα από τη γενική ιατρική.

Η αναιμία της κύησης, η αναμενόμενη αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων αλλά και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, τα συχνά συμπτώματα με ναυτίες, εμέτους και παλινδρομήσεις δυσκολεύουν την εκτίμηση της εγκύου και τονίζουν την ανάγκη της προστασίας της από μια εξειδικευμένη ομάδα. Στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ θα βρείτε το καλύτερο από τις δύο ειδικότητες, γυναικολόγους μαιευτήρες και γενικούς χειρουργούς.

Τι εξετάσεις μπορεί να κάνει η έγκυος γυναίκα;

Είναι αλήθεια ότι μερικές από τις πιο συνηθισμένες απεικονιστικές εξετάσεις αποφεύγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, το υπερηχογράφημα της κοιλιάς είναι ασφαλές σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε τις περισσότερες παθήσεις της κοιλιάς που μπορεί να απαιτήσουν χειρουργείο.

Η ακτινοβολία αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη και ειδικά από τη 10η έως τη 17η εβδομάδα. Όμως, ο αληθινός κίνδυνος εξαρτάται από τη συνολική δόση ακτινοβολίας στην οποία θα εκτεθεί το κύημα. Η αξονική τομογραφία αποφεύγεται αλλά με τους σύγχρονους αξονικούς τομογράφους, η ακτινοβολία μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο. Αν είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο για τη διάγνωση και την εκτίμηση της γυναίκας, αξονική τομογραφία μπορεί να γίνει κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η Μαγνητική Τομογραφία αποφεύγεται στο πρώτο τρίμηνιο αλλά είναι η εξέταση εκλογής στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη και είναι από τις πιο πολύτιμες διαγνωστικές εξετάσεις για τις παθήσεις της κοιλιάς.

Το ακτινολογικό τμήμα του ΜΗΤΕΡΑ είναι εξειδικευμένο στην απεικόνιση της εγκύου αλλά και του εμβρύου. Διαθέτει επίσης ανοικτό μαγνητικό τομογράφο ώστε η εξέταση να γίνεται πιο εύκολη και καλύτερα ανεκτή.

Εάν τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να δώσει απάντηση, τότε η έγκυος γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

Είναι ασφαλής η γενική αναισθησία στην εγκυμοσύνη

Η γενική αναισθησία είναι απολύτως ασφαλής για την έγκυο γυναίκα και το έμβρυο καθώς κανένα φάρμακο της αναισθησίας δεν έχει βρεθεί να είναι βλαπτικό. Όμως οι επεμβάσεις σε εγκύους πρέπει να γίνονται σε εξειδικευμένα νοσοκομεία με έμπειρη μαιευτική ομάδα έτοιμη να κάνει καισαρική τομή, ειδικούς ιατρούς για την παρακολούθηση του εμβρύου αλλά και τμήμα φροντίδας νεογνών με αντίστοιχη ΜΕΘ νεογνών. Στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ έχουμε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο μαιευτικό τμήμα το οποίο βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με το τμήμα γενικής χειρουργικής. Το έμβρυο θα παρακολουθείται συνεχώς σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Γίνεται λαπαροσκόπηση στην έγκυο γυναίκα;

Η λαπαροσκόπηση κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλής όταν γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς με υποστήριξη από το μαιευτικό τμήμα. Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες οι οποίες όμως μπορούν να ξεπεραστούν ώστε η γυναίκα να έχει το όφελος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής με μικρότερες τομές, λιγότερο πόνο και κυρίως χωρίς επιβάρυνση για την κύηση. Στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ διαθέτουμε εμπειρία και εξαιρετική τεχνολογική υποστήριξη ώστε να πραγματοποιούμε τις λαπαροσκοπήσεις με απόλυτη ασφάλεια.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα στην έγκυο γυναίκα

Η συχνότερη μη γυναικολογική επέμβαση στην εγκυμοσύνη είναι η σκωληκοειδεκτομή. Χρειάζεται σε περίπου 1 στις 1500 εγκυμοσύνες. Το πρόβλημα με την οξεία σκωληκοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση που θέτει σε κίνδυνο κατ’ αρχήν το έμβρυο. Το έμβρυο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε συνθήκες περιτονίτιδας και σήψης. Κατά συνέπεια, η άμεση παρέμβαση και η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένη. Στη διάγνωση βοηθά πολύ το υπερηχογράφημα αλλά και η μαγνητική τομογραφία. Όσο και αν ακούγεται επικίνδυνο, ακόμη και αξονική τομογραφία μπορεί να γίνει καθώς η ακτινοβολία που δέχεται το έμβρυο σε σύγχρονους τομογράφους μπορεί να είναι ελάχιστη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά ανάλογα με την εμπειρία και την εκπαίδευση του χειρουργού αλλά και την εβδομάδα της κύησης. Στο ΜΗΤΕΡΑ, η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια στην έγκυο γυναίκα όταν η ιατρική ομάδα το θεωρεί σωστό και πάντα μετά από πλήρη ενημέρωση της γυναίκας.

Χολολιθίαση και Οξεία Χολοκυστίτιδα

Είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση που μπορεί να οδηγήσει την έγκυο γυναίκα στο χειρουργείο. Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης αλλά και οι αυξομειώσεις του βάρους δημιουργούν εύκολα χολολιθίαση ή επιδεινώνουν μια ήδη υπάρχουσα χολοκυστοπάθεια. Υπολογίζεται ότι η 1 στις 3 γυναίκες που θα εμφανίσουν συμπτώματα από χολολιθίαση στην εγκυμοσύνη, τελικά θα χειρουργηθούν. Καλό είναι γυναίκες με έντονα συμπτώματα να αντιμετωπίζονται νωρίς διότι έχει διαπιστωθεί ότι διαφορετικά, οδηγούνται σε πολλαπλές νοσηλείες και τελικά σε πρόωρο τοκετό. Επιπλοκές της χολολιθίασης όπως ο ίκτερος και η παγκρεατίτιδα, πρέπει να οδηγούν σε χειρουργείο ώστε να λύνεται οριστικά το πρόβλημα. Η χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης χωρίς κίνδυνο για τη γυναίκα ή το έμβρυο.

Από την άλλη μεριά, γυναίκες που ανακαλύπτουν κατά την εγκυμοσύνη ότι έχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, μπορούν με ασφάλεια να αναβάλλουν την επέμβαση για μετά τον τοκετό.

Κήλες στην εγκυμοσύνη

Οι κήλες, όσο προχωρά μια εγκυμοσύνη μπορεί να γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές. Η μήτρα που μεγαλώνει μαζί με το έμβρυο, αυξάνουν την πίεση μέσα στην κοιλιά με αποτέλεσμα μια μικρή  κήλη που προϋπάρχει να προβάλει περισσότερο. Οι επεμβάσεις για ομφαλοκήλες ή βουβωνοκήλες γενικά αναβάλλονται για μετά τον τοκετό εκτός εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα ή επιπλοκές. Τότε, το χειρουργείο είναι επιβεβλημένο και πρέπει να γίνει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση έντονου πόνου ή περίσφιξης της κήλης, η γυναίκα πρέπει να εξετάζεται και να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Αιμορροϊδοπάθεια στην εγκυμοσύνη

Από τα πιο αθώα αλλά και βασανιστικά ταυτόχρονα προβλήματα της εγκυμοσύνης είναι οι παθήσεις του πρωκτού: αιμορροϊδες, ραγάδες και αποστήματα γίνονται ιδιαίτερα επώδυνα και εκνευριστικά όσο προχωρά η κύηση. Με συντηρητικά μέτρα, προσπαθούμε να αναβάλουμε τη χειρουργική θεραπεία για την περίοδο της λοχείας. Κάποιες φορές όμως, αν η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, μπορεί να πρέπει να χειρουργηθεί η γυναίκα ώστε να ανακουφιστεί από τους πόνους. Με μια γρήγορη επέμβαση και χρησιμοποιώντας όποια τεχνική χρειάζεται (εκτομή, απολίνωση, ραδιοσυχνότητες ή laser), μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ώστε να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη χωρίς συνεχείς πόνους.

Καρκίνος στην εγκυμοσύνη

Ο καρκίνος στην εγκυμοσύνη είναι ευτυχώς πολύ σπάνιος και σχεδόν ποτέ δεν επηρεάζει το έμβρυο. Όταν όμως συμβεί στη γυναίκα, η διάγνωση όπως και η θεραπεία γίνονται πολύπλοκες. Βασικός λόγος είναι ότι πολλές απαραίτητες εξετάσεις αλλά και οι θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης και φυσικά το έμβρυο. Σημαντικότερο όλων είναι να υπάρχει έμπειρη ομάδα από γυναικολόγους-μαιευτήρες, ογκολόγους και χειρουργούς που εργαστούν μαζί για να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να καταβάλει τη γυναίκα η οποία θα χρειαστεί κάθε υποστήριξη.

Η εγκυμοσύνη από μόνη της δεν επηρεάζει την εξέλιξη ενός καρκίνου. Εκείνο όμως που συμβαίνει συχνά είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση και αναπόφευκτα στην έναρξη της θεραπείας. Αυτό είναι που μπορεί να δυσκολέψει τη συνέχεια

Συχνότερος καρκίνος που μπορεί να βρεθεί στη διάρκεια εγκυμοσύνης είναι ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η διάγνωση θα χρειαστεί πολλές και διαφορετικές εξετάσεις πολλές από τις οποίες μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνουν στην εγκυμοσύνη.

Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, χειρουργεία και χημειοθεραπείες μπορεί να είναι ασύμβατες με την εγκυμοσύνη και θα χρειαστεί ειδική συμβουλευτική ώστε η γυναίκα να ενημερωθεί για όλες τις δυνατότητες και να αποφασίσει για την συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, το Ογκολογικό Συμβούλιο του νοσοκομείου μας θα είναι κοντά στη γυναίκα σε κάθε τη βήμα.