Η εξειδίκευση του χειρουργού σε ένα αντικείμενο είναι η καλύτερη εγγύηση για το άριστο αποτέλεσμα. Διάλεξα τη χειρουργική του παχέος εντέρου και του πρωκτού για τη μετεκπαίδευσή μου και για κύριο αντικείμενο στην κλινική μου πράξη. Οι παθήσεις του εντέρου γίνονται όλο και συχνότερες όσο προχωρά η ηλικία του ανθρώπου αλλά ταυτόχρονα έχουμε τις καλύτερες λύσεις για τους ασθενείς μας. Έτσι σήμερα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στο δυτικό κόσμο, εκκολπώματα έχει ο ένας στους δύο ανθρώπους άνω των 70 ενώ καλοήθεις παθήσεις όπως οι αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να ενοχλήσουν ακόμη και τον ένα στους δύο ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής του.
Η χειρουργική του παχέος εντέρου αποτελεί εξειδίκευση της γενικής χειρουργικής με αντικείμενο τις καλοήθεις και τις κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου του ορθού και του πρωκτού. Η εξειδίκευση περιστρέφεται γύρω από το όργανο που πάσχει και δεν αφορά σε τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Έτσι για παράδειγμα έχει μεγαλύτερη σημασία να εκπαιδευθεί ο ιατρός σε όλες τις παθήσεις ενός οργάνου και όχι σε μια τεχνική της χειρουργικής του. Έχει διαπιστωθεί διεθνώς ότι η ειδική εκπαίδευση και αφοσίωση του χειρουργού σε ένα αντικείμενο σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αρκετού αριθμού περιστατικών βελτιώνει όσο τίποτε άλλο τα αποτελέσματα της πρακτικής του.
Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ένας ιατρός αφού ολοκληρώσει τα 6 χρόνια της εκπαίδευσης στη γενική χειρουργική και αφού τα τρία τελευταία έχει κατεύθυνση προς τη χειρουργική του παχέος εντέρου, ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του με ένα ή δύο έτη ως fellow σε ειδικευμένο κέντρο. Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο του χειρουργού παχέος εντέρου (colorectal surgeon). Στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες και ορισμένο curriculum, ο χειρουργός που ενδιαφέρεται για τη χειρουργική του παχέος εντέρου πρέπει να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο εξωτερικό. Μετά τα 6 χρόνια της γενικής χειρουργικής εκπαιδεύτηκα στη χειρουργική του παχέος εντέρου στα Νοσοκομεία York General Hospital και στο Guy’s and St Thomas’ όπου και εργάστηκα ως senior colorectal fellow. Μετά την επιστροφή μου, ολοκλήρωσα την εκπαίδευση και ενίσχυσα την εμπειρία μου στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του παχέος εντέρου στο Τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Σήμερα ασχολούμαι συστηματικά με το αντικείμενο της χειρουργικής του παχέος εντέρου, είμαι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος, της European Society of Coloproctology και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας