Skip to main content

Επανεπεμβάσεις

Είναι απογοητευτικό να πρέπει να ξαναχειρουργηθείς για ένα πρόβλημα παχυσαρκίας. Η αγωνία είναι μεγαλύτερη όπως και η δυσπιστία. Αν απέτυχε η πρώτη επέμβαση, γιατί να πετύχει η δεύτερη;

Η δεύτερη επέμβαση θα πετύχει, γιατί θα γίνει μετά από μεγάλη μελέτη, οργανωμένα και σωστά από την έμπειρη ομάδα μας. Οι επανεπεμβάσεις στη βαριατρική χειρουργική είναι μια πραγματικότητα. Μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε και να σας καθοδηγήσουμε στις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν όταν χρειάζεται μια δεύτερη επέμβαση…

Γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές επεμβάσεις για την παχυσαρκία;

Ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών στη φιλοσοφία τους επεμβάσεων για την παχυσαρκία σημαίνει δύο πράγματα:

  • Κατ’ αρχήν, αν και η παχυσαρκία σχεδόν πάντα οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων με την τροφή, υπάρχουν διαφορές στην προσωπικότητα των ασθενών και βέβαια διαφορετικής βαρύτητας προβλήματα από την παχυσαρκία.
  • Δεν έχει σχεδιασθεί η “τέλεια επέμβαση” που θα λύσει το πρόβλημα σε όλους τους ασθενείς

Στην ιστορία της βαριατρικής χειρουργικής έχουν περιγραφεί πολλές επεμβάσεις που έδωσαν αρχικά μεγάλες ελπίδες αλλά στη συνέχεια, οι μελέτες ήταν καταδικαστικές. Κλασική περίπτωση είναι η “διαμερισματοποίηση κατά Mason”. Η επέμβαση αυτή περιγράφηκε από τον πατέρα της βαριατρικής χειρουργικής, αγαπήθηκε πολύ από τους χειρουργούς τη δεκαετία του 1980 αλλά σύντομα φάνηκε ότι δεν είχε ικανοποιητικά μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε Mason πριν από χρόνια, σήμερα χρειάζονται νέα επέμβαση διότι έχουν πάρει βάρος. Το ίδιο μπορούμε να πούμε σήμερα και για το δακτύλιο.

Γιατί μπορεί ένας χειρουργημένος παχύσαρκος να χρειαστεί νέα επέμβαση;

Μια βαριατρική επέμβαση μπορεί να αποτύχει με τους εξής τρόπους: μπορεί ο ασθενής να επανακτήσει το βάρος του, μπορεί ο ασθενής να έχει κάποια επιπλοκή ή μπορεί να συμβούν και τα δύο. Η αποτυχία στην απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει κακό συνδυασμό επέμβασης – ασθενούς. Οι βαριατρικές επέμβάσεις έχουν όρια στην επιτυχία τους. Η κλασική περίπτωση αποτυχίας είναι ο ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση περιοριστικού τύπου και μετά από κάποιο διάστημα  αλλάζει τις διαιτητικές του συνήθειες και εκτρέπεται προς υδατάνθρακες τρώγοντας συνεχώς γλυκά. Ο ασθενής αυτός θα παχύνει ξανά και θα χρειασθεί νέα επέμβαση.

Ποιές είναι οι βασικές αρχές των επανεπεμβάσεων στη βαριατρική χειρουργική;

Η βασικότερη αρχή είναι η σωστή ενημέρωση του ασθενούς. Ένας άνθρωπος που έχει ήδη χειρουργηθεί μία φορά και έχει εναποθέσει στην πρώτη επέμβαση πολλές ελπίδες πρέπει να ενημερωθεί με απόλυτη ειλικρίνεια για το νέο σχεδιασμό. Σε γενικές γραμμές:

  • Εάν η επέμβαση γίνεται μετά από επιπλοκή, καλό είναι να μη γίνεται στο ίδιο χρόνο νέα βαριατρική επέμβαση
  • Εάν μια περιοριστική επέμβαση έχει αποτύχει και ο ασθενής έχει κάνει διαιτητική εκτροπή είναι προτιμότερη μια δυσαπορροφητική επέμβαση.

Ποιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας των βαριατρικών επανεπεμβάσεων;

Οι βαριατρικές επανεπεμβάσεις δεν είναι εύκολες αλλά όταν υπάρχουν οι ενδείξεις, ο ασθενής δεν μπορεί να τις αποφύγει. Έχω πλέον πραγματοποιήσει ικανό αριθμό επανεπεμβάσεων και μετατροπών βαριατρικών επεμβάσεων. Έχω επίσης αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές απώτερες επιπλοκές του δακτυλίου, της Mason αλλά και της γαστρικής παράκαμψης.

Με τη σωστή επιλογή της νέας επέμβασης και ένα προσεκτικό χειρουργείο, θα βρείτε ξανά την αισιοδοξία σας (και θα χάσετε βάρος)